4G LTE и облакът променят начина на общуване

Комбинацията от 4G LTE и облачни решения ще промени начина, по който потребителите се свързват помежду си, обявиха от D-Link. На Световния мобилен конгрес в Барселона миналата седмица компанията показа нови продукти за 4G LTE мрежи, насочени към телеком доставчици. Решенията позволяват предлагане на пакети от услуги, които се възползват от възможностите на облачните технологии в посока съхранение на данни и достъп до мултимедиа.

Системата PocketCloud, например, ще позволи на доставчиците на услуги и операторите на големи бизнес мрежи да общуват по-eфективно с крайните клиенти чрез насочени реклами. Решението стъпва на 4G LTE рутер на D-Link и създава специално място за съхранение в интернет браузърите, наречено “MediaSpace”, което може да се ползва за доставка на разнообразие от съдържание.

Този тип система се внедрява директно на централния сървър на интернет доставчиците или се дистрибутира през фърмуеъра на рутера, монтиран при абоната. Така доставчиците могат да изградят върху централизирана платформа различни частни облаци или специфични сегменти с различни MediaSpace специфики и да ги асоциират с конкретни IP адреси или групи.

Резултатът е по-точно насочено съдържание спрямо изискванията и очакванията на отделните потребители. Така например, управата на дадена община може да показва специфични само за съответната локация данни и информация или да предоставя рекламни възможности само върху точно определена градска Wi Fi мрежа.

Друго 4G LTE решение на D-Link е HomeCloud – платформа за споделяне на съдържание с приятели. Конфигурирането на частен „облак” вкъщи може да бъде предизвикателство за обикновения потребител. Затова D-Link предлага устройства като рутера DWR-117, които опростява процеса по споделяне и достъп от всяка една точка до файлове, съхранявани върху домашната мрежа.

Home Cloud осигурява защитена и централизирана зона за съхранение, в която семейството и приятелите могат да запазват и споделят снимки, домашни видео клипове, филми и други файлове. В комбинация с 4G LTE устройство като DWM-221, маршрутизаторът DWR-117 установява 4G LTE безжична мрежа буквално навсякъде, като същевременно е и напълно самостоятелен Wireless N рутер, свързан с конвенционална наземна линия.

Вече е възможна и тройна услуга върху 4G LTE мрежи. D-Link DWR-923 е едно от устройствата, които осигурят пренос на глас, данни или видео през 4G LTE връзка. Скоростта е сравнима с тази при традиционната наземна широколентова връзка, което позволява на мобилните доставчиците да предложат високоскоростен интернет буквално във всяка една точка от зоната им на покритие.

D-Link показа и специален LTE Cat. 3 рутер DWR-920, който освен като стандартен LTE адаптер, може да работи и като мобилен LTE/DC-HSPA хотспот за всяко устройство с Wi-Fi връзка. Устройството се зарежда през USB и може да бъде използвано за установяване на 4G LTE безжична свързаност навсякъде – вкъщи, в офиса, в колата и на път.

Коментар