AMD се раздели със заводите си

AMD продаде дела си в компанията Globalfoundries, създадена съвместно с арабската Advanced Technology Investment Company (ATIC). Така вторият по големина производител на РС процесори вече не притежава заводи.

 

През октомври 2008 г. ATIC и AMD обявиха създаването на джойнт венчър за производство на полупроводници. В предприятието AMD влезе с производствените си мощности. Сделката приключи на 2 март 2009 г., а AMD се фокусира върху R&D дейността.

След изкупуване на дела на своя партньор, ATIC става 100-процентов собственик на Globalfoundries. От своя страна, AMD ще продължи да бъде основен и стратегически клиент на Globalfoundries.

По-рано тази година Globalfoundries обяви, че планира да похарчи над 3 милиарда долара за развитие на производство в Сингапур, Германия и САЩ. Капиталовите разходи на компанията за 2011 г. възлизат на $5,4 млрд.

През януари Globalfoundries започна да произвежда чипове по поръчка на IBM в завода си в Ню Йорк. Освен това компанията има дългосрочно споразумение с британската ARM Holdings, в рамките на което произвежда първия 28-нм ARM чип Cortex-A9 с тактова честота над 2,5 GHz.

Коментар