Хакер откри единен начин за разбиване на HD DVD-та

Ентусиаст с ник "arnezami" предложи действаща алтернатива на досегашните начини за разбиване на HD DVD и Blu-ray дискове. Новият способ е универсален, тъй като използва единен ключ за всички дискове, разкрива pcnews.ru.
През декември миналата година хакерът с ник Muslix64, известен още като “DVD гуру”, успя за да разбие защитата на HD DVD и пусна в Интернет първите пиратски копия на филми по новия стандарт. След по-малко от месец Muslix64 преодоля с помощта на съмишленици и защитата на Blu-ray дискове.
Методиката на Muslix64 обаче предполагала за всеки диск избор на уникален ключ за разкодиране на съдържанието, което създава известни неудобства. И тук е предимството на метода на Arnezami, който декодира с единен ключ всички дискове.
Ключът може да се ползва дотогава, докато създателите на защитата Advanced Access Content System не му обърнат  внимание и го отстранят. Информацията за новата технология за взлом на HD DVD-та се появи във форума Doom9, посветен на всичко, свързано с DVD.
Въоръжен с конзола Xbox 360 HD DVD и филма "King Kong", arnezami е разкрил така наречения Processing Key, който отговаря за защитата на отделните ключове на всеки диск. Според участници във форума Doom9, разкритият Processing Key е позволил успешно да се пробие защитата на всички изпробвани HD DVD филми.
Arnezami при това не е използвал никакви хакерски инструменти. По неговите думи, най-много време са му отнели разучаването на документите за защитата AACS и разбирането на нейната работа. Arnezami не съобщава какъв плеър е използвал, за да не причини проблеми на разработчиците му.

Коментар