Blu-ray устройство записва директно от HD TV

Sharp пусна първото Blu-ray устройство, което може да записва съдържание с висока резолюция (HD) директно от телевизора. Новият BD-HP1 плеър/рекордер позволява трансфер на съдържание от фирмените цифрови тунери Aquos или от Aquos HD рекордери към Blu-ray дискове, без загуба на качество.
Засега функционалността на устройството може да се използва само със собствената на Sharp линия Aquos TV. Очаква се следващия месец рекордерът да излезе на пазара в Япония, а по-късно през пролетта и в САЩ.
BD-HP1 записва видео директно на BD-RE дискове, които побират до 25 GB съдържание, равносилно на два часа HD програми. С новия рекордер Sharp поставя началото на линия от продукти за запис на съдържание с висока резолюция.
Очакваната цена на BD-HP1 е около $1200. Според анализаторите, тя е ниска, тъй като Sharp не вгражда в устройството тунер за запис на HD програми, а използва за целта своите телевизори. Това, разбира се, ограничава употребата на рекордера само с фирмените Aquos LCD TV. Комуникацията между тях и рекордера е по iLink интерфейс.

Коментар