Microsoft поохлади ентусиазма около Vista

Някои прогнози за продажбите на Vista са прекалено оптимистични, заяви изненадващо шефът на Microsoft Стив Болмър пред финансови анализатори. Хората трябва да разберат, че някои предвиждания за приходите от Vista през финансовата 2008 година са твърде агресивни, казва той, цитиран от theregister.com.
По-голямата част от продажбите на новата операционна система към момента са свързани с покупката на нови РС, като е малко вероятно краткосрочният пик да прерасне в дългосрочен. Наскоро експерти от Current Analysis отчетоха 173% ръст в продажбите на РС в САЩ след пускането на Vista, което даде повод за нереални прогнози.
Самостоятелните копия на Vista обаче не се купуват със същите темпове. Според данните към момента, продажбите на отделни пакети Vista през първата седмица от пускането й на масовия пазар са с 59% по-ниски, отколкото тези при дебюта на Windows XP.
Освен това дори и във високия ръст на продажбите на РС с Vista има известна уловка за анализаторите, тъй като голяма част от потребителите са отложили покупките на нов компютър за момента на излизане на операционната система. Това обяснява и пика в продажбите на Vista PC, посочват от компанията NPD.
Изказването на Болмър пред финансовите анализатори доведе до поевтиняване на акциите на Microsoft с около 2.5%.

Коментар