Асбис обяви 52 млн. лв. оборот

Асбис България обяви оборот от 52 млн. лв. за 2011 г., което е ръст от 10% спрямо предходната година. Дистрибуторът съобщи още за 30% ръст на пазарния си дял при лаптопите у нас.

„Вече държим 16% пазарен дял за дистрибуцията на лаптопи. Това завладяване на нови позиции се случи на фона на 25-процентен спад в българския ИТ сектор", коментира Мартин Караколев, генерален мениджър на Асбис България.

Компанията отчита добри позиции и в международен план, като вече е на седмо място в Asbis Enterprises Plc. сред общо 29 локални офиса на групата. Международният дистрибутор обяви ръст от 35% на брутната си печалба.

„Според данни на анализаторската компания CBN, Асбис България остава дистрибуторът с най-голямо доверие от страна на дилърите за девета поредна година. Нашите клиенти са ни посочили и като дистрибутора с най-добро обслужване и сервиз", посочи Караколев.

Според дистрибутора, в рамките на 2011 година ИТ пазарът отчита спад от 25% в оборота на продажбите, като при лаптопите той е по-голям, отколкото за десктоп машините. Докато при преносимите компютри се наблюдава спад в средната цена, то за настолните машини се наблюдава лек ръст.

„Лаптопите се превръщат в заместител на десктоп компютрите, а потребителите купуват настолно PC, когато търсят нишов продукт със силни параметри (за гейминг, професионална графична работа, проектиране и др.). Тази специализация, комбинирана с недостига на твърди дискове в последното тримесечие, увеличава средната цена на десктоп-машините", обясни Караколев.

Въпреки че таблетите все по-често се определят като заплаха за лаптопите, дистрибуторът не вижда ясно изразена такава вълна. Според Асбис, таблетите достигат 6% до 10% от общия PC пазар, но цифрата не е точна, тъй като все още липсва официална статистика от повечето вносители. Но този ръст е реализиран по-скоро за сметка на нетбуците, които вече държат само 11% от пазара, докато през 2010 г. имах 17%. Това показва, че за момента таблетът е по-скоро допълнителен екран към лаптопа.

Тенденциите за новата година са по-скоро скептични. „Очакваме спад от поне 15% в ИТ сектора у нас през 2012 година. Това се дължи на все още консервативното потребление, както от страна на компаниите, така и от крайните потребители", сподели Мартин Караколев и обяви целта на Асбис да постигне ръст на оборота от 10%.

Коментар