Google ще става семантична търсачка

Google планира мащабно обновление на своята търсеща машина. Това ще бъде най-голямата промяна в работата на системата за цялата й история, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Очаква се промените да засегнат милиони сайтове, които разчитат на търсенето в Google. Добрата новина е, че ще се появят много нови възможности.

Google възнамерява да включи семантично търсене, което разпознава фактическото значение на думите. Системата ще бъде свързана с бази данни, разработвана от две години и съдържаща милиони хора, места и предмети.

Семантичното търсене ще предлага на потребителя различни думи, свързани една с друга. Така например, при заявка за търсене “компания Google” системата ще издава още резултати освен самата фирма, вкл. за основателите на компанията Лари Пейдж и Сергей Брин.

Хората, които търсят информация за Ърнест Хемингуей пък ще получават като резултат и списък с книги на автора, както и информация за хора, свързани с писателя. Възможно е също така Google да започне да продава книги.

Обновената Google ще наложи търсене от следващо поколение. То ще изглежда така, както хората разбират света, споделят разработчици от компанията.

В допълнение, Google ще се заеме с изучаване на интернет пространството, за да разбере какви ресурси имат ценност, за да ги придвижи напред в резултатите от търсене.

Коментари по темата: „Google ще става семантична търсачка”

добавете коментар...

  1. Банбол

    Ясно е, че идеята не е нова, но важното е че Google има много повече финансови и технически ресурси, за да го направи много по-мащабно, достъпно и ефективно. Желая успех на Google. Нека да направят от Google и проект за дигитализация не само на книги, но и на културни паметници и забележителности. Нещо реално и което ще се ползва за разлика от Европеана един от проектите на Европейския съюз за прахосване на милиони евро пари пръскани по куцо/сакато като се почне от Феодалните крадливи старчета до фирмичките на техни чичини и лелини по дългите родословни корени пуснати в целия БАН, където няма да се съберат дори 20-на човека, които да се занимават с това от което разбират и да правят наука, а не кражби.

  2. анонимно

    Спомням си една търсачка в миналото (може вече да се 7-8 години оттогава) "accoona.com" (на адресът й е същата фирма, но вече не е никаква търсачка). Беше жестоко рекламирана като първата търсачка с изкуствен интелект. Тя именно правеше някакви такива уточнения, като дадеш нещо за търсене.

Коментар