Microsoft отвори кода на Mayhem

Microsoft отвори изходния код на софтуера Mayhem, с помощта на който потребители неспециалисти могат да създават сценарии за работа на графичните приложения в среда Windows.

Програмата бе разработена от Microsoft Research и предадена на фонда за отворен софтуер Outercurve Foundation, който е създаден и финансиран от Microsoft.

Mayhem е насочен към потребители, които нямат умения за програмиране и работа с bat файлове. С помощта на програмата те могат да конструират сценарии за изпълнение на графични Windows приложения, по подобие на работата от командния ред, за да автоматизират рутинни задачи, без да изучават команден език.

Принципът на работа на Mayhem е аналогичен на описанието на последователността на действия в bat-файловете. Потребителят създава тригери за желаните програми и ги привързва към определени събития в системата. При настъпване на дадено събитие, се пуска съответната програма.

Събитията могат да бъдат както локални (натискане на клавиш, гласова команда и др.), така и предавани по мрежата – от мобилен телефони или интернет. Например, Mayhem може да пусне автоматично графичен пощенски клиент и да изпрати писмо на администратор, ако от центъра за данни постъпи сигнал за прегряване.

Mayhem може да свърже практически всяко устройство с услугите на Windows. Към програмата са налични разширения, които й позволяват да работи със смартфони под управление на Windows Phone, Android и iOS, както и с конзоли за игри Xbox.

Microsoft отваря кода на Myhem, за да привлече външни разработчици, които да разширят възможностите на програмата. Компанията вярва, че по този начин ще направи продукта по-атрактивен за потребителите.

Пол Дитц, ръководител на проекта, смята, че Mayhem е нова стъпка в еволюцията на персоналните компютри. По неговите думи, РС-то постепенно излиза от ролята на инструмент, който хората използват, и се превръща в слуга, на който казват какво да направи.

Даунлоуд: Mayhem

Коментар