Oracle тревожи анализаторите

Анализаторите виждат все по-тревожни признаци в бизнеса на Oracle. Когато през декември 2011 г. финансовите резултати се оказаха по-ниски от прогнозите, от компанията обясниха това с нестабилната световна икономика. Някои експерти обаче считат, че трудностите на софтуерния гигант са продиктувани не от макроикономически, а от други фактори.

 

Ройтерс отбелязва нарастващата конкуренция от страна на SAP, загубата на ключов партньор в лицето на Hewlett Packard, както и проблематичния сървърен бизнес, придобит с покупката на Sun Microsystems през 2010 г. Все повече анализатори са на мнение, че тази сделка е неоправдана.

Макар и ситуацията с разходите за ИТ да остава нестабилна, това не се отразява толкова силно на конкурентите на Oracle. Компании като SAP, IBM, Salesforce.com и VMware излязоха с добри резултати и оптимистични прогнози, което кара анализаторите да задават въпроса: прави ли Oracle нещо не както трябва?

Според Рик Шерлънд от Nomura Securities, наистина Oracle има проблеми в момента. Курсът на акциите на компанията потвърждава това – в последните три месеца те са добавили само 3% към стойността си.

На 20 март шефът на Oracle Лари Елисън ще представи резултатите от последното тримесечие. Много анализатори са скептично настроени и ще гледат под лупа изнесените данни.

Коментар