Apple отново ще изплаща дивиденти

Apple ще започне да изплаща дивиденти и ще стартира програма за обратно изкупуване на акции, стана ясно вчера след заседание на борда на директорите. В момента Apple разполага с 98 милиарда долара в наличност – сума, която е по-голяма от необходимата на компанията, заяви CEO-то Тим Кук.

 

Изплащането на дивиденти от $2,65 на акция ще стартира през четвъртото тримесечие на финансовата 2012 г., което започва на 1 юли.

В допълнение, бордът на директорите обяви програма за обратно изкупуване на акции на стойност $10 млрд. от началото на финансовата 2013 г., която започва на 30 септември. Обратното изкупуване ще продължи три години и цели да регулира намаляването на доходността на акциите на Apple в резултат на изплащане на бъдещи премии във вид на акции, както и на придобиването на акции от служителите в рамките на корпоративната програма.

Заeдно с дивидентите, обратното изкупуване на акции и планирането изплащане на опции със срок на изтичане, Apple ще изразходва около $45 млрд. от наличните си средства в следващите три години, съобщи финансовият директор Питър Опънхаймeр.

Коментар