Спецовете по облаци и мобилни приложения ще са най-платени

Все по-ценни стават специалистите по облачни технологии, мобилни приложения и потребителски интерфейси. Хората с подобни умения и опит от поне 5 години имат шансове за по-добро заплащане, твърди проучване.

Компаниите планират да увеличат заплатите именно на експерти по мобилни приложения и разработка на софтуер, анализ на данни, облаци и създаване на потребителски интерфейси, сочат резултатите от изследване на Bluewolf в САЩ.

2012 година ще се окаже благодатна за онези ИТ специалисти, които имат необходимите технически умения и съответния опит в работата с най-търсените технологии. Компаниите ще се опитат бързо да запълнят свободните места за подобни позиции.

В частност, очаква се силно търсене и повишено заплащане на специалисти по разработка на приложения за iPhone, както и на експерти по Salesforce.com (SaaS услуга), програмисти на HTML5 уеб сайтове и на бази данни MySQL. Още от миналата година се наблюдава повишено търсене на подобни кадри, като тенденцията ще се запази и през 2012 г.

Разработчиците на приложения за Android и iOS могат да разчитат на средна заплата от 98 000 долара годишно. Подобни възнаграждения обаче ще са мечта за създателите на програми за BlackBerry и Windows смартфони, тъй като търсенето на специалисти за тези платформи е намаляло, твърди Bluewolf.

Компаниите продължават да търсят спецове по създаване на бази данни и бизнес анализ, за да им помогнат при структуриране и анализ на потока от данни. Клиентите на Bluewolf търсят все по-често експерти по MySQL, HBase, Informatica и Cognos.

Заплатите на специалистите по анализ на данни ще се увеличат с 5-6% в сравнение с миналата година, достигайки нива, по-високи от тези преди кризата. Диапазонът на заплащането на разработчиците на бизнес приложения, вкл. CRM и ERP, ще нараснат до 88 000 – 110 000 долара годишно. За сравнение, през миналата година заплащането на тези специалисти беше в диапазона 84 000 – 105 000 долара.

Ще расте и търсенето на специалисти по потребителски интерфейси, тъй като акцентът в уеб разработките се поставя върху простотата и удобството на сайтовете. Разработчици на интерфейси с минимум петгодишен опит могат да очакват заплащане в размер на 82 000 – 102 000 долара годишно, спрямо 77 000 – 96 000 долара през 2011-та.

Високо остава търсенето на кадри с познания по HTML5. През миналата година те получаваха между 77 000 и 110 000 долара, докато през 2012-та заплащането им ще нарасне до 82 000 – 119 000 долара. Същевременно пада търсенето на Flash и Flex ActionScript програмисти.

Опитът за работа с облачните технологии на Salesforce.com, Google, Marketo и Eloqua може да се окаже твърде ценен. Търсени ще бъдат и експертите по Amazon Web Services Elastic Compute Cloud, твърди проучването.

Не винаги обаче опитът има определяща роля. Така например, заплатата на водещ разработчик ще нарасне с 6% до 99 000 долара годишно. Същевременно, работодателите често наемат млади хора, с опит между 1 и 3 години, които през 2012 г. ще получат между 76 000 и 118 000 долара.

Изследването чертае добри перспективи и за ИТ ръководителите. Заплатите на т.нар. CIO и CSO ще нараснат съответно до 182 000 и 161 000 долара годишно, или със 7000 долара повече отколкото през миналата година.

Очаква се заплащането на специалистите по сигурност да остане на същото ниво, както през 2011-та. Разработчиците на системи за анализ пък ще получават между 94 000 и 125 000 долара годишно, се посочва в проучването.

Коментари по темата: „Спецовете по облаци и мобилни приложения ще са най-платени”

добавете коментар...

  1. ареее рррррррр

    Копайте картофи каза ББ

  2. doctor doctor

    пазарните принципи обаче са едно, образованието и трудността да попаднеш на точното място – трето и четвърто… Много се надявам в ФМИ или техническия да четат такива статии за да се информират най-малкото какво се случва по белите държави

  3. Светлин

    Има логика. Пазарът на труда следва всички останали пазари

Коментар