ЕС открива агенция за широкомащабни ИС

На 22 март в Талин, Естония ще бъде открита новата агенция на ЕС за управление на широкомащабни информационни системи. Основна задача на агенцията е да гарантира, че Визовата информационна система (ВИС) и Евродак (Европейската система за сравняване на дактилоскопични отпечатъци на лица, търсещи убежище) функционират денонощно без прекъсване.

Агенцията трябва да започне да работи пълноценно от декември 2012 г., съобщи Европейската комисия. На първото заседание на управителния съвет ще бъдат обсъдени ключови бюджетни, финансови и организационни въпроси.

„Очакванията са високи, а задачите – многобройни“, заяви комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. „Агенцията трябва бързо да се превърне в център за високи постижения, който следи най-обещаващите тенденции в технологичното развитие, набелязва способи за тяхното прилагане и осигурява тясното сътрудничество с основните заинтересовани страни“.

От 2013 г. агенцията ще управлява и Шенгенската информационна система от второ поколение (ШИС II). Тя ще отговаря също за въпросите, касаещи сигурността на тези системи, за определени задачи, свързани с комуникационната инфраструктура, както и за различни дейности като наблюдение и докладване, изготвяне на статистика и обучение за националните органи.

Друга основна цел на агенцията – от особено значение в условията на продължаващата икономическа криза – ще бъде активното търсене и обезпечаване на икономически изгодни решения за пълния спектър на осъществяваните от нея дейности.

След началната фаза от своята дейност агенцията ще е в състояние постепенно да натрупа експертен опит и ноу-хау, за да се превърне впоследствие в център за високи постижения в разработване и управление на широкомащабни информационни системи в областта на свободата, сигурността и правосъдието.

Агенцията за управление на широкомащабни информационни системи няма връзка с предложението за създаване на Европейски център по киберпрестъпност, което Комисията трябва да представи съвсем скоро.

Коментар