Персонален облак сменя персоналния компютър

Все по-упорито се налага мнението, че епохата на персоналния компютър е към своя край. Анализаторската компания Gartner, например, прогнозира, че още през 2014 г. РС-то ще отстъпи своето място на персоналния облак като основен инструмент за корпоративни задачи.

Епохата на персоналния облак ще се отличава с по-голяма гъвкавост в използването на потребителски устройства за решаване на всекидневни задачи. Разширената функционалност на устройствата ще повиши тяхната ефективност. Същевременно, търсенето на персонални облаци ще застави доставчиците на приложения да преразгледат своите подходите в съответствие с новите изисквания на клиентите.

Пазарът започва преход от персонални компютри към по-широк спектър от устройства, като смартфони и таблети. Разпространението на облачните услуги позволява обединяване на възможностите на различни видове устройства, които потребителите използват във всекидневната си работа, коментира Gartner.

Приближаващата се нова епоха често е наричана посткомпютърна. Приставката „пост” обаче не съвсем точно отразява същността на случващото се. По-скоро иде реч не за отказ от компютърна обработка, а за нов начин на нейната реализация. Благодарение на тази промяна, потребителите ще получат по-голяма свобода за избор на начина за обработка на информацията за работа и лични цели, поясняват от Gartner.

Пет основни фактора движат прехода към новата епоха на персонални облаци. Тенденциите се формират през последните десет години, а в бъдеще ще намерят приложение в нов вид.

Масова достъпност на информационните технологии

Това е най-значимото достижение на десетилетието, с голямо влияние и в корпоративния сегмент. Потребителите станаха по-компетентни по отношение на ИТ, по-независими благодарение на социалните мрежи и интернет. Същевременно се разширяват функциите и нивото на достъпност на мобилните устройства, а корпоративните потребители с различен статут получиха равни възможности за работа с данните.

Виртуализация

Технологията на виртуализация съществено разшири възможностите на доставчиците на ИТ услуги и в значителна степен намали зависимостта на приложенията от спецификата на потребителските устройства, операционната система или процесорната архитектура. С помощта виртуализацията маломощни устройства получиха достъп до възможностите на производителни процесори, което повиши утилизацията на ресурсите и способства разпространението на ресурсоемки приложения.

Гъвкавост в работата с приложения

В близко време все по-голямо приложение ще получат кросплатформени приложения с удобни възможности за настройка за обикновените потребители, които нямат специална подготовка. Едно и също приложение ще може да се ползва за решаване на няколко задачи и на различни устройства.

Облачно самообслужване

Облачните услуги разкриват широки възможности за потребителите. Всеки може да получи достъп до практически неограничен обем изчислителни ресурси, които да използва за решаване на свои задачи. Така например, потребителят може да избере необходимите му приложения от огромно количество достъпни в интернет програми, да получи достъп до една или друга услуга или съдържание, или пък да гледа интересуващия го филм. Изборът става все по-неограничен и независим.

Мобилност по всяко време и на всяко място

При достъп до облака, днешните мобилни устройства могаг да изпълняват широк спектър от задачи. Мобилността става все по-практична с повишаване на достъпността на интернет услугите и опростяване на интерфейса на потребителските устройства. В последно време се разширяват и възможностите за управление на устройствата, вкл. чрез сензорен интерфейс, жестове, глас и др. Потребителите могат да изпълняват задачите си по всяко време, с помощта на устройството, с което разполагат в момента.

Всички тези тенденции, съчетани с ускорено развитие на технологиите, ни приближават до епохата на персоналния облак, при която устройствата със специфични характеристики ще започнат да губят своята значимост за корпоративните потребители. За решаване на задачите потребителите ще ползват няколко устройства, като РС-то ще е само едно от тях, но не основно.

Главно място в работата ще заеме персоналният облак. Акцентът в работния процес ще бъде изместен към осигуряване на достъпа до облачни услуги и сигурно съхраняване на данните. Характеристиките на работните устройства ще имат все по-малко значение.

Коментари по темата: „Персонален облак сменя персоналния компютър”

добавете коментар...

  1. Занко

    ооо, децата на нашите деца няма да са чували за PC

  2. Марков

    Защо се заблуждавате, че в персоналните компютри данните ви са защитени?? Като са в мрежа и интернет, забравете за 100% сигурност, просто няма такава гаранция. Просто на тия обеми клауда е едно по-икономично решение, откъдето и да го погледнем. И това е бъдещето, въпреки че в медиите малко се коментира, и масово хората не знаят какво е това, дори сред журналистите с изключение на този сайт.

  3. Светослав Георгиев

    Ще ползвам "облачни" услуги точно НИКОГА! Колкото и примамливо да изглеждат…

  4. Петър Панайотов

    Именно достъпността и универсалността на услугите, получавани от "облака" е неговата опасна страна. Трябва да си зададем въпроса – в чии ръце е сървъра, предлагащ тези услуги. И извечния въпрос – свобода, но на каква цена? Зад маската на цифровия рай се крие интересът и възможността за контрол на глобални корпорации с неясни собственици и собствените декларации за спазване на фирмени тайни. Аз казвам – No, merci.

Коментар