Седмицата на е-уменията е в разгара си

Европейската седмица на е-Уменията 2012, осъществена с подкрепата на Европейската комисия, е в своя разгар. Един от акцентите на тазгодишната кампания е състезанието Project Passion, което дава възможност на млади хора (16-26 г.) да създадат свои осведомителни кампании за значимостта на е-уменията и за по-добри шансове за намиране на работа, които те предоставят. Участниците могат да предават своите разработки до 30 юни 2012.

“Искаме да ангажираме младите хора директно. Състезанието Project Passion им дава гласност. То засяга тема, значима за всички млади хора – намирането на работа. Важно е потенциалът на младите хора да бъде оценен и признат на най-високо ниво”, заяви Марк Дурандо, изпълнителен директор на Европейската училищна мрежа.

Седмицата на е-уменията е инициатива на Главна дирекция „Предприятия и промишленост”. Тя допълва други дейности, ръководени от Комисията, като например програмата за нови умения и работни места и програмата в областта на цифровите технологии за Европа, които са насочени към несъответствията между образователната система и пазара на труда и имат за цел да повишат пригодността за заетост сред младите европейци.

Официалното откриване на Седмицата на е-уменията се състоя на 19 март в Брюксел, а закриването е на 30 март в Копенхаген. Кампанията се ръководи от DigitalEurope – асоциация за ИТ индустрия, и Европейската училищна мрежа, съвместно с 30 министерства на образованието, национални координатори и ключови партньори от ИТ индустрията като Nokia, Microsoft, Intel, Cisco и др. Изпълнител на проекта за България е БАИТ.

“Въпреки кризата, ИКТ секторът продължава да нараства с 3% годишно през последните няколко години. ИКТ и е-Уменията са основният катализатор за растеж, иновативност и конкурентноспособност в Европа. В същото време, различни предприятия докладват затруднения при наемането и задържането на персонал с ИКТ умения. Оказва се, че има недостиг на е-Умения в критичен за Европа момент –  за да запази тя своята конкурентноспособност ние трябва да обърнем сериозно внимание на този проблем”, заяви генералният директор на DigitalEurope Джон Хигинс.

Коментар