Български софтуер пази децата в интернет

Български програмисти създадоха софтуер за следенe и защита на децата в интернет. Разработчиците на pazideteto.com са мотивирани от Международния ден за безопасност в интернет и инициативите на Родителски организации.

Освен безбройните сайтове с порнографско съдържание, на които може да попадне едно дете, в световната мрежа истинската опасност са хората –  скрити зад анонимност, преправени и безнаказани. Интернет пространството е населено и с психари, педофили, измамници, дилъри на дрога. Актуалните опасности са прикрити и дори когато детето споделя всичко с родителя, неговата преценка може да не ги разпознае навреме.

Програмата предоставя на родителите инструмент за завишен контрол над интернет трафика, посетените страници и комуникацията на техните деца чрез собствения им компютър. Софтуерът се инсталира и остава да работи скрит на компютъра, започва да записва всеки натиснат клавиш и в края на деня изпраща текста на електронната поща на родителя.

Морално ли е? Когато на карта са заложени животът и здравето на децата ни – всеки решава сам, посочват разработчиците от Проекти.бг. Програмата може да следи за предварително въвeден  списък от „опасни” думи като наркотици, амфетамини, секс, порно, купон и т.н. Това дава възможност на родителя да чете текстове, само когато знае, че те са споменати в текста.

Софтуерният продукт е платен, като лицензът за 90 дни струва 15 лв. Базовата версия на софтуера е максимално опростена и представлява „keylogger”. В следващите версии ще бъдат добавени и други функции, обещават разработчиците.

Даунлоуд: Пази детето

Коментари по темата: „Български софтуер пази децата в интернет”

добавете коментар...

  1. Снежи

    Много се радвам, че има български софтуер за родителите!15 лева не е много за тази цел. Аз съм склонна да ги платя и да се чувствам спокойна като родител. Освен това подкрепям българските софтуеристи като ставам техен клиент.

  2. Ти

    Всеки се оправя както може

  3. Аз

    Егати смешния софтуер, как ще ми защити детето като само го следи какво прави? По-добре мога да си защитя детето само с добавки за Firefox. Такива "софтуери" ги пишех като бях на 15.

Коментар