Кибер атаките са втори по икономически щети

Кибер атаките са второто най-разпространено икономическо престъпление за компаниите от финансовия сектор, твърди нов доклад на PricewaterhouseCoopers.

Извършвани с помощта на компютри и интернет, кибер престъпленията се свеждат до кражба на лична информация, промишлен шпионаж, увреждане на репутацията, кражба на пари или нарушаване на работата на услуги.

На кибер престъпленията се падат 38% от всички инциденти с наказателно правни последствия, извършвани във финансовия сектор. За сравнение, в други бизнес сфери този показател е само 16%, сочат резултатите от глобалното проучване.

Половината от анкетираните представители на финансовия сектор посочват, че рискът от кибер атаки е нараснал в последните 12 месеца. За сравнение, 36% от мениджърите в останалите бизнес сектори поддържат подобно мнение.

Установено е също, че незаконното присвояване на средства в резултат на кражба и мошеничество остава най-разпространената афера в компаниите.

Проучването на PricewaterhouseCoopers обхваща близо 3900 компании от 78 страни по света, като 23% от тях се занимават с финансови услуги.

Коментар