Учени залагат на GPU в лунен робот

Немски учени ще използват GPU процесори Nvidia Tesla в международната надпревара Google Lunar X PRIZE за изпращане на роботизиран изследователски модул на Луната до 2015 г. Графичният чип ще помага за приземяване и управление на лунния изследователски модул, а така също и за обработката на 3D изображения от Луната, съобщи Nvidia.

Надпреварата Google Lunar X PRIZE открива нова ера в лунните изследователски мисии. Сума от общо 30 милиона долара ще бъде присъдена на първите екипи от частно-финансирани учени, които съумеят да изпратят успешно проучвателен модул на повърхността на Луната. Екипът трябва да придвижи модула на разстояние от 500 метра по лунната повърхност и да изпрати детайлни видео, образи и данни обратно към Земята, които ще послужат за последващи проучвания и анализи.

100 немски учени, инженери и разработчици сформират екипа на Part-Time Scientists (PTS), който е един от 26-те отбора от цял свят, участващи в състезанието. Тимът на PTS използва процесорите Nvidia Tesla в някои свои сървъри и работни станции, част от контролния център на мисията, от където ще бъдат координирани действията на изследователския модул „Азимов”.

Процесорите Tesla ще ускорят работата на приложенията с интензивни изчислителни функции, като симулиране на навигацията, определяне местоположението на модула в реално време, обработване и предаване на видео и образи с висока резолюция.

Tesla ще бъдат ползвани от PTS на всички етапи от мисията. По време на подготовката и планирането, процесорите ще участват в симулиране на милиони различни сценарии. Това ще позволи на екипa да подобри работата на модула по време на изстрелване и кацане, например в регулирането на времето и продължителността на работа на двигателите при корекции на курса и минимизиране на вероятностите за грешки.

Когато „Азимов” достигне своята цел, PTS ще използва Tesla, за да направлява и следи действията на проучвателния модул. Ще бъдат генерирани детайлни лунни карти, благодарение на предаваните стереоскопични 3D изображения.

Жизнено важно значение за успеха на мисията ще има скоростната обработка и анализ на огромното количество видео информация предавана от „Азимов”, както и изпращането на нови навигационни команди обратно към модула. Всяко едно забавяне може да отклони „Азимов” от правилния курс или, в най-лошия случай, да принуди екипа на PTS да прекрати мисията си.

PTS очаква да достигне 5-10 пъти ускоряване на обработката на големи обеми видео данни, генерирани от модула.

Коментар