ЕС централизира борбата с киберпрестъпления

Европейската комисия предложи да бъде създаден център по киберпрестъпност, който да защитава граждани и предприятия от увеличаващите се кибератаки. Новата структура е замислена като част от Европейската полицейска служба (Европол) в Хага, Нидерландия.

Работата на центъра ще бъде съсредоточена върху незаконните онлайн дейности, извършвани от организирани престъпни групи, и по-специално онлайн измамите с кредитни карти и банкови данни.

Експертите от ЕС ще работят също за предотвратяване на киберпрестъпления, свързани с електронно банкиране и резервации онлайн. Сред акцентите в работата на Европейския център по киберпрестъпност ще бъде защитата на профилите в социални мрежи от престъпно проникване и оказване на помощ в борбата с кражбите на онлайн самоличност.

Центърът ще се съсредоточи също така върху киберпрестъпления, които нанасят тежки вреди, вкл. сексуалната експлоатация на деца онлайн, и кибератаки срещу важни инфраструктури и информационни системи в Съюза.

Към 2011 г. почти три четвърти от европейските домакинства (73%) са имали интернет достъп у дома, а през 2010 г. над една трета от гражданите на ЕС (36%) са използвали онлайн банкиране. Осемдесет процента от младите европейци поддържат контакти чрез социалните мрежи, а електронните търговски операции възлизат на приблизително 8 трилиона долара годишно, сочи статистиката.

Вследствие на това киберпрестъпността нараства, а киберпрестъпниците са създали печеливш пазар, свързан с извършваните от тях незаконни дейности, на който данни от кредитни карти могат да бъдат закупени от организирани престъпни групи за едно евро, подправена кредитна карта – за около 140 евро, а банкови данни – за 60 евро, посочват от ЕК.

Киберпрестъпленията засягат и социалните медии: всеки ден около 600 000 профила във Фейсбук биват блокирани вследствие на различни видове опити за хакерски атаки. През 2009 г. над 6 700 000 компютъра са били заразени с вируси.

Европейският център ще предупреждава държавите членки на ЕС за заплахи от киберпрестъпления и ще насочва вниманието им към слабости в тяхната сигурност онлайн. Той ще идентифицира организирани мрежи за киберпрестъпления и известни престъпници в киберпространството и освен това ще подкрепя оперативно конкретни разследвания.

Центърът ще събира информация от открити източници, предприятия, полицията и научните среди. Той ще бъде използван като източник на данни за националната полиция в държавите членки. Ще може също така да отговаря на запитвания от следователи, прокурори, съдии и частния сектор по конкретни технически и съдебномедицински въпроси, свързани с киберпрестъпността.

Предвижда се центърът да започне работа през януари следващата година. Предложението на Комисията трябва да бъде одобрено от бюджетния орган на Европол.

Коментари по темата: „ЕС централизира борбата с киберпрестъпления”

добавете коментар...

  1. Петков

    Няма лошо, само да не прекалят с наблюдението.

Коментар