Суперкомпютър на IBM ще достигне екзафлоп

IBM и холандският институт по радиоастрономия ASTRON ще построят суперкомпютър с изчислителна мощ по-голяма от един екзафлоп (1 000 000 трилиона операции в секунда). Машината ще се използва за обработка на данни от най-големия радиотелескоп в света и за изучаване на Големия взрив, от който започва разширяването на Вселената преди 13 милиарда години.


Суперкомпютърът на IBM ще обработва данни от уникалния радиотелескоп SKA, разположен на площ от три хиляди квадратни километра (снимка: SKA)

Всеки ден компютърът ще събира, съхранява и анализира екзабайт данни, което е два пъти повече от обема информация, която генерира в момента целият интернет. IBM ще разработи високоефективна технология, която ще позволи достигане на безпрецедентните показатели.

Суперкомпютърът ще се изгражда в рамките на проекта Square Kilometer Array (SKA) за построяване на най-големия и чувствителен радиотелескоп в света, предаде The VentureBeat. В близките пет години IBM и ASTRON ще работят за постигане не само на по-висока производителност, но и за намиране на нов начин за предаване и обработка на огромни масиви от данни.

Радиотелескопът ще има мощност, еквивалентна на три милиона телевизионни спътникови антени. Уникалното съоръжение ще заеме обща площ от 3 хиляди квадратни километра. Полезната площ ще е 1 квадратен километър, откъдето идва и името на телескопа – Square Kilometer Array.

Коментар