Facebook с големи амбиции в търсенето

Facebook работи активно за подобряване на собствената си търсачка, която може да стане конкурентна на Google. Проектът се ръководи от Ларс Расмусен, бивш инженер от Google, твърди Business Week, позовавайки се на осведомени източници.

 

Расмусен е основател на компанията за картографски софтуер Where 2 Technologies, която беше закупена от Google през 2004 г., а самият той постъпи на работа в интернет гиганта. Първоначално Ларс започна работа по проекта Google Maps, а по-късно заедно със своя брат Йенс оглави екипа за създаване на Google Wave – услуга, която трябваше да обедини е-пощата с чата.

Проектът Google Wave обаче се провали поради липса на интерес от страна на потребителите и беше закрит. През 2010 г. Расмусен напусна Google, за да се присъедини към Facebook.

В момента изявеният специалист оглавява екип от около 20 човека, които работят активно над нова версия на търсачката на Facebook под ръководството на основателя на мрежата – Марк Зукърбърг.

Целта на проекта е създаване на по-съвършена търсачка, която ще помогне на потребителите по-добре и по-удобно да търсят в огромния обем съдържание в социалната мрежа, вкл. мнения, статии, видеоклипове и друга информация. Твърди се, че Facebook не си поставя за цел да конкурира Google, а прилага един по-различен подход към търсенето.

Цел на проекта също така е да задържи за по-дълго време потребителите в сайта, без да отварят отделна страница с услуга на Google или друга компания, за да извършат търсене в интернет. Освен удължаване на времето, прекарано в социалната мрежа, подобрената търсачка ще позволи на Facebook да продава контекстна реклама в резултатите от търсенето – услуга, която носи значителен дял от приходите на Google.

В момента търсенето е най-добрата форма за монетизация на аудиторията в интернет. Ето защо Facebook естествено се насочва към развитие в тази област, коментира Дуг Лийдс, изпълнителен директор на търсачката Ask.com. От бизнес гледна точка, подобен ход на социалната мрежа е напълно логичен и обоснован.

по темата: „Facebook с големи амбиции в търсенето”

добавете коментар...

  1. rt

    *въпрос

  2. rt

    И аз не мога да разбера ще се конкурират ли или не (не че ми пука). Не разбирам какво комплексарско виждаш в това че първия коментар задава основателен съпрос?

  3. Th Thinkingmind

    анонимно, :)))))))))))))))))))))))
    ти си егати комплексара, честно…..

  4. анонимно

    Малко цитати:
    "Facebook работи активно за подобряване на собствената си търсачка, която може да стане конкурентна на Google."
    "по-добре и по-удобно да търсят в огромния обем съдържание в социалната мрежа"
    "Твърди се, че Facebook не си поставя за цел да конкурира Google"

    В крайна сметка какво излиза – ще конкурира или не? Много по-коректно беше да напишете първото изречение, като:
    "Facebook работи активно за подобряване на собствената си търсачка, която се очаква да конкурира успешно Google при търсенето във Facebook."

Коментар