Ученици влязоха в ролята на Айнщайн

Български последователи на Айнщайн мериха сили в националния ученически конкурс “Уреди за кабинета по физика”. Над 60 участници в конкурса – ученици от V до XII клас – представиха материали в три дисциплини: демонстрационни и лабораторни пособия и уреди за кабинетите по физика; компютърни програми, които могат да се използват в обучението по физика; и компютъризиран експеримент за естествени науки и техника.

В рамките на състезателния ден учениците изложиха проектите, които са изработили собственоръчно и ги представиха пред журито и гостите. Проектите включваха сеизмограф, махало, горивна клетка, демонстрация на лунно затъмнение, спиртно оръдие, еднополюсен мотор, алармена система и др.

Едни от най-атрактивните демонстрации бяха представяне на зависимостта между звукови вълни и атмосферно налягане с тръбата на Рубенс и запалване на истински реактивен двигател.

Клипът “Йонизиращи лъчения и използването им в енергетиката” на Калоян Павлов спечели голямата награда – Kindle Touch WiFi. Ученикът демонстрира успешно видовете йонизиращи лъчения, процесът на ядрен разпад и устройството на ядрената електроцентрала и успя да се превърне във фаворит на журито в дисциплината.

Състезанието в подкрепа на млади таланти се организира от Съюза на физиците в България клон София със съдействието на Мусала Софт и ZTE Corporation.

Коментари по темата: „Ученици влязоха в ролята на Айнщайн”

добавете коментар...

  1. simo

    vtoria link e

  2. simo

    potqrsi s google : “Йонизиращи лъчения и използването им в енергетиката” на Калоян Павлов

  3. simo

    “http://atomic.phys.uni-sofia.bg/Members/tsenov/npp/medicalphysics/2012/prvanagrada-ionlcheniyayadrcentrali-presentation-6min-su.mp4/view”

  4. анонимно

    Как човек може да се свърже с някои от участниците??? Не че не търся в интернет, но все още не намирам начин.

Коментар