БСК предлага опрощаване на кредити за образование

БСК предложи опрощаване на изцяло на кредита за образование, финансиран от държавата, при условие, че студентите са изрядни платци на осигуровки след започването на работа у нас. Повод за предложенията е тревожната статистика, според която 700 000 души в работоспособна възраст са напуснали България, като 75% от тях имат висше образование.


Камен Колев (вдясно) предложи кредитите за образование да бъдат опростени, ако студентите се осигуряват изрядно след започване на работа у нас

50 000 български деца и млади хора учат в чужбина, а вероятността да се върнат у нас е малка, коментира Камен Колев, заместник-председател на БСК, на заседание на Съвета за обществени консултации към Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове при Народното събрание.

По отношение на развитието на компетенциите и знанията в икономиката ни България е на едно от последните места в ЕС-27, припомни Колев. Иновациите в българските предприятия са малко, а в същото време изоставаме и по много показатели, свързани с развитието на знанията и уменията на работната сила.

Статистиката показва, че само 1% са инвестициите в образование на работниците в българските предприятия. Средният показател за ЕС-27 е 15 на сто. В България 53 процента от населението ползва компютър за всекидневната си работа, гражданите в ЕС са почти 80%, допълни Колев.

Според него, проблем е, че предприятията у нас нямат система за определяне на дефицитите в познанията на своите служители. БСК е предприела действия по създаване на единна информационна система за оценка на компетенциите, която ще позволи на предприемачите в повече от 20 сектора на икономиката да определят сами кои са ключовите длъжности, които ще развиват секторите, както и кои са компетенциите, знанията и уменията, необходими за заемането на тези длъжности.

Системата ще е уникална за страната, защото за първи път за качеството на работната сила, както и за компетенциите се обединяват конкуренти на ниво бранш. Създаването на компетентностните модели в браншовете ще помогне на бизнеса да зададе параметрите, по които препоръчително университетите да създават кадри, необходими на икономиката, заяви Колев.

Проектът на БСК „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси”, ще помогне за решаване и на кризата с трансфера на кадри в самите браншове, като в дългосрочен план ще намали разходите за квалификация, както и ще подобри мобилността в самите сектори.

Системата ще дава възможност на служители и заети да правят самооценка на своите компетенции, за да откриват дефицитите си и да развиват знанията и уменията си.

Изоставането в реализацията на младите хора е световен проблем, подчерта посланикът на Кралство Дания у нас Коре Янсон. Само в Европа повече от 25 милиона млади хора са без работа. В Испания половината от младежите не са започвали никога работа, а в Япония две поколения младежи нямат достъп до пазара на труда.

Необходими са спешни мерки за възстановяването на икономическия растеж на Европа с ясната мисъл за реализацията на младите хора на трудовия пазар, коментира още посланикът.

Коментар