Apple първа ще достигне $1 трилион

През 2014 г. Apple може да стане първата компания в света с пазарна капитализация 1 трилион долара, прогнозират анализатори. Това ще се случи, ако акциите на ИТ гиганта поскъпнат до над 1000 долара през следващата година, както очакват повечето пазарни наблюдатели.

По-рано Piper Jaffray & Co. прогнозира $718 за една акция на Apple, но след това ревизира прогнозата си до $910. Според експерти от Topeka Capital Markets, акциите на Apple ще поскъпнат до над $1000, в случай, че тази година компанията пусне телевизор и пожъне успехи на китайския пазар.

При излизане на новия iPad ценните книжа на Apple се търгуваха по около $600, а пазарната капитализация на компанията достигна $550 млрд., което е я направи най-скъпата в света. С появата на нови устройства, вкл. iPhone 5, Apple ще поскъпне отново.

Почти всички финансови анализатори са уверени в ръста на цените на акциите на Apple. Очаква се прогнозите да бъдат коригирани на 24 април, когато компанията ще обяви финансовите си резултати за второто тримесечие.

Коментар