NAND паметта навърши 25 години

Toshiba отбеляза 25 години от създаването на флаш паметта от тип NAND, която се ползва масово в момента. Именно на японската компания принадлежи изобретението на NAND паметта.

Пазарът на NAND расте стремително, както и параметрите на паметта. През миналата година бяха пласирани осем пъти повече флаш памети, отколкото DRAM.

NAND се използва в производството на вградени постоянни памети, карти памет, миниатюрни устройства памет с USB интерфейс (флашки) и в твърдотелни дискове (SSD) с интерфейси SATA и PCI Express.

Паметта NAND може да бъде открита в битови електронни устройства, персонални компютри и сървъри, комуникационни устройства и мрежово оборудване, вградени системи и др.

Изобретението на Toshiba отвори пътя към нов свят, в който потребителите могат да носят навсякъде със себе си видео, музика, е-книги и данни. Постоянното намаляване на цената на съхранение направи широко достъпни устройства и сменяеми носители с капацитети в гигабайти.

Toshiba ще чества 25-годишнината на NAND паметта в продължение на цяла година, като ще проведе и интерактивна кампания с участието на потребители.

Коментар