Microsoft влезе в Топ 20 Linux разработчици

Мicrosoft зае 17-та позиция в годишната класация на най-активните Linux разработчици, изготвена от Linux Foundation. Издигането на компанията от Редмънт в общността на отворения код се дължи на внедрената в ядрото на Linux технология Hyper-V.

В периода от декември 2010 г. до излизане на версия 3.2 на ядрото през януари 2012 г. Microsoft е написала около 20 хиляди реда код за Linux. След оптимизация обемът на кода е сведен до 7 хиляди реда, които са влезли в ядрото на Linux.

В драйверите за Hyper-V се използва както отворен код, така и код написан от софтуеристите на Microsoft. Правилата на GNU General Public License обаче не допускат подобно смесване и в крайна сметка Microsoft е била принудена да предостави изходния код.

От 2005 година досега над 7,8 хиляди разработчици от 800 компании са писали код за Linux. 75% от кода е писан от платени програмисти, а в Топ 10 на най-активните компании влизат Red Hat, Intel, Novell, IBM, Texas Instruments, Broadcom, Nokia, Samsung, Oracle и Google.

Коментари по темата: „Microsoft влезе в Топ 20 Linux разработчици”

добавете коментар...

  1. kv

    Едва ли го правят от любов към свободата и отворения код. По-скоро евтина реклама и изчистване на имиджа. Ако не можеш да ги победиш – унищожи ги отвътре.

  2. Anonymous

    За да са някаква конкуренция на пазара за виртуализация, Hyper-V трябва да поддържа добре Linux. Единственият начин за това е да напишат драйвер и да го вкарат в ядрото.

  3. Entusiast

    Виж ти, виж ти…. интересно, но факт….

Коментар