2% дял за Windows Phone при мобилните приложения

Потребителите на мобилни устройства ще свалят през 2012 година общо 36 милиарда приложения. Повечето от тях (83%) ще бъдат за джаджи с Android и iOS. На платформата Windows Phone ще се паднат само 2% от пазара на мобилни приложения, сочи нов доклад на ABI Research.

 

Макар и малък, този процент е два пъти по-голям отколкото през 2011 г., коментират анализаторите. "Microsoft набира скорост, но темповете все още не са високи", добавят от ABI и посочват няколко причини, които възпрепятстват масовото разпространение на Windows Phone приложения.

На първо място, ограничаващ фактор е малкият дял на самата операционна система сред мобилните устройства. Второ, магазинът за мобилни приложения и игри Windows Marketplace не работи във всички страни.

Трето, Microsoft бави внедряването на система за покупки вътре в самите приложения, каквато имат конкурентите Apple и Google. И накрая, все още няма нито един таблет с Windows Phone, което задържа развитието на платформата.

По последни данни, броят на приложенията за Windows Phone е над 80 000. За сравнение, Google Play (Android Market) има 450 000 приложения, а в епълския App Store са налични над 550 000 програми.

Коментар