Сателитната ТВ изпревари наземната и кабелната

Сателитната технология стана водеща в телевизионната инфраструктура в Европа, като изпревари наземното радио разпръскване и кабелния прием, съобщиха от оператора SES ASTRA. Около 84 милиона европейски домакинства използват сателитна DTH (Direct-to-Home) технология като основен начин за приемане на телевизия, което е увеличение от 22% за последните четири години. През същия период, наземната телевизия е загубила близо 16 милиона домакинства, а кабелът е загубил над 2 милиона.

Технологията IPTV (телевизионно разпространение чрез телекомуникационни мрежи в IP формат) е нараснала от много ниско ниво до около 16 милиона домакинства, сочат резултатите от проучването Satellite Monitor.

Основният ръст на спътниковата технология е отбелязан през 2011 г. във Великобритания, Германия, Украйна, Полша и Италия. Най-важните фактори за растеж са развитието на цифрово приемане и HD.

Сателитната технология вече е водещата инфраструктура за цифрова телевизия и достига до почти 44% от всички 186 милиона домове с дигитална телевизия в Европа. Цифровизацията на спътниковия сигнал е 97%, в сравнение със 70% на наземния прием и 48% на кабелното разпространение.

Същевременно, операторът ASTRA разширява позициите си на европейските пазари, като обслужва над 142 млн. телевизионни домакинства, което е със 7 милиона повече от предходната година.

Повече от половината (57%) от европейските домове получават телевизионен сигнал от ASTRA, а 73% от всички европейски домове със сателитни приемници са насочени към сателит на компанията, от общо 62 милиона домакинства. Над 23 милиона, от общо 29 милиона домакинства със сателитна HD телевизия в Европа, са клиенти на ASTRA, сочат данните от изследването.

“Сателитното приемане е най-атрактивният и пригоден за бъдещето вариант за домакинствата”, заяви Норберт Холзе, старши вицепрезидент в ASTRA за търговските операции в Европа. “Тенденцията в Германия, където сателитът изпревари кабела за първи път в историята, се потвърждава във Великобритания, както и в Европа като цяло, където сателитните абонати нарастват спрямо другите технологии за прием”.

Ръстът в броя на домакинствата, използващи сателитна прием в Централна и Източна Европа, се е увеличил с почти 10% спрямо същия период на миналата година, достигайки 12,7 милиона. Сателитът е предпочитан вариант за цифрова телевизия в ЦИЕ с пазарен дял от 56%. Технологията е водеща в цифровата инфраструктура с ниво на цифровизация от 99% в сравнение с 31% през кабел и 34% в наземното разпръскване.

Коментар