Нова технология предава енергия безжично

Немски учени разработват нова технология за безжично предаване на енергия на къси разстояния. Системата може да предаде 100 миливата на разстояние до половин метър, съобщи medgadget.com.

Технологията се разработва от екип учени на института IKTS към Обществото Фраунхофер. Очаква се системата да намери приложение в медицината за захранване на импланти в организма на човека.

Разстоянието от половин метър е достатъчно за захранване на ендоскопска капсула, която предава изображение от стомашно-чревния тракт, както и за други подобни устройства.

Разработката стъпва на технология за магнитно взаимодействие. Предаващият модул е оборудван с миниатюрен двигател, който завърта магнит и така се създава променливо магнитно поле. То, от своя страна, въздейства на магнита в приемника, който започва да се върти и да генерира електричество.

Технологията може да предава енергия през материали, които нямат магнитни свойства, например кости, биологична тъкан, вътрешни органи, вода и пластмаса. Освен това магнитното поле не оказва вредно въздействие и дори не нагрява тъканта.

Коментар