DARPA разработва двуног робот

Американската агенция DARPA започва разработка на двуног робот от хуманоиден тип. Проектът е замислен от няколко години, но досега е пазен в тайна, съобщава hizok.com.

Най-голямото предизвикателство пред инженерите ще бъде да създадат механизъм, който ще позволи на робота да се придвижва по пресечена местност с приемлива скорост, както и да изпълнява поставените му задачи.

Проектът стартира с поредния конкурс Grand Challenge, в който всички желаещи могат да покажат свои разработки, които след това ще бъдат въплътени във високотехнологичния робот.

Участниците в състезанието трябва да представят терминатор, способен да изпълнява множество задачи, вкл. управление на автомобил, заемайки мястото на шофьора, отваряне на врати, преодоляване на препятствия и др. Всички действия трябва да се извършват в полуавтономен режим с минимално участие на оператор.

Няколко компании вече създадоха двуного роботи. Такива са например Asimo на Honda и Petman на Boston Dynamics. За разлика от тях, роботът на DARPA ще бъде по-усъвършенстван и многофункционален.

Коментар