До 25 пъти разлика в скоростта на облачните услуги

Пренасянето на данни от едно облачно хранилище в друго отнема различно време в зависимост от оператора на услугата. Разликата в скоростта на предаване на данни може да достигне 25 пъти, показва скорошно проучване на компанията Nasuni, при което са копирани 12 терабайта данни.

Експертите са тествали широко използвани от бизнеса облачни услуги като Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Rackspace и редица други. Измерено е времето за предаване на 22 милиона обекта с различни размери, като средният файл е бил с обем 550 килобайта.

Резултатите показват, че най-бързо става пренасянето на данни от Microsoft Azure в Amazon Web Services (AWS), а най-бавно – от AWS в Rackspace. Трансферът между сървъри на Amazon отнема 4 часа, за копиране на данните от AWS на Azure са необходими 40 часа, а пренасянето от Amazon на Rackspace става за 115 часа, или близо пет дни.

Тестовете показват още, че копиране на данните от Azure в хранилище на Amazon отнема четири часа, а от Rackspace в AWS – с един час повече. Времето за пренос от Azure в Rackspace и обратно не е измервано.

По време на изследването в облачната инфраструктура на Amazon са били задействани изчислителни ресурси от типа “m1.large”. Ако Microsoft и Rackspace са ползвали подобни ресурси,  то резултатите щяха да са по-различни, отбелязва Nasuni.

Фактори като време от денонощието, през което се извършва трансферът, и производителност на възлите, по които се предават данните, също оказват влияние на резултатите, уточняват специалистите.

В крайното класиране Amazon Web Services заема първо място сред всички 16 тествани доставчика. Отчитани са показатели като скорост на четене и запис, време за работа на услугата и мащабируемост. Облачните услуги трябва да бъдат гъвкави, като скоростта за копиране на данните от едни сървъри към други е един от основните показатели за това, коментират от Nasuni.

Коментар