Nissan вгражда Atom в колите си

Процесори Intel Atom ще движат новата информационна система в колите на Nissan. Японският производител работи по ново поколение автомобили, които някои специалисти определят като персонални компютри на колела.

Atom, енергийно-ефективният чип за нетбуци, е предпочетен от Nissan пред ARM и Nvidia процесорите, които вече са на въоръжение при други производители на автомобили като Audi например. На автосалона в Ню Йорк японската компания показа първата си информационна система с процесора на Intel, интегрирана в концептуалния електрически модел Infiniti LE.

Серийното производство на Atom-коли от Nissan ще започне през следващата година. Автомобилният гигант обещава управление на развлекателната система чрез смартфон, както и контрол на останалите функции на колата – климатик, сигнализация и пр. – с помощта на таблет и други мобилни устройства.

Договорът с Nissan е пореден успех за Intel в автомобилната индустрия. Технологиите на компанията бяха предпочетени по-рано от водещите производители Toyota, Mercedes и BMW.

Коментар