Microsoft лансира HomeOS за умния дом

Microsoft Research разработва нова операционна система HomeOS, която ще позволи на всички устройства в дома да се включват към един РС. Предварителна версия на системата вече е на разположение на тестери и програмисти.

Новата ОС определя и назначава мрежовия протокол, по който различните устройства ще взаимодействат едни с други.

Целта на проекта е всяко устройство да може да се ползва за управление на другите устройства – например, датчиците Kinect да управляват осветлението в стаята.

В документи, разпространени по време на конференцията Network Systems Design and Implementation (NSDI), новата разработка е наречена „операционна система за дома”, съобщава Inquirer.

Твърди се, че HomeOS работи успешно от няколко месеца в 12 домове. Системата поддържа голям спектър от устройства, а студенти вече са разработили десетки приложения. Засега няма официална информация кога Microsoft ще пусне на пазара новата ОС.

Коментари по темата: „Microsoft лансира HomeOS за умния дом”

добавете коментар...

  1. User

    Оле-ле-е-е – и ако се наложи да рестартирате по няколко пъти при нужда баницата ви не е ясно кога ще се опече – така че Ctrl+Alt+Del е редно да се заменят с един бутон за домакини от по-предишното поколение

  2. Anonymous

    Мда, вече вирусите вместо да ти трият файлове от хард диска ще се гаврят с теб като ти спират и пускат осветлението произволно или други уреди.

Коментар