Властите в САЩ вдигнаха мерника на Apple

Много хубаво не е на хубаво. Apple поскъпна с 50% от началото на годината, достигайки пазарна капитализация 600 милиарда долара. Властите в САЩ обаче вдигнаха мерника на компанията от Купертино.

 

Правосъдното министерство подаде анонимен иск срещу Apple, обвинявайки я в заговор с петима издатели с цел повишаване и фиксиране на цените на е-книгите, съобщи CNET. Групата издатели включва Hachette SA, HarperCollins, Macmillan, Penguin и Simon & Schuster.

Антимонополното разследване срещу Apple и неговите партньори е инициирано още през миналата година, твърди Блумбърг. Властите нееднократно са предупреждавали компанията за възможни съдебни преследвания, но преговорите между двете страни за решаване на проблема са завършили с неуспех.

В иска се посочва, че преди да пусне iPad от първо поколение Apple се е договорила с петте издателства сами да поддържат високи цени на книгите в iTunes Store срещу 30% комисионна от продажбите.

Министерството на правосъдието обаче настоява за друга система на ценообразуване, прилагана от интернет търговците Amazon и Barnes & Noble. При нея те купуват книги от издателствата на относително ниски спотови цени и след това сами определят надценката.

Коментар