Екскурзии до Марс след 20-30 години

Частни междупланенти кораби ще разхождат туристи из космоса след 20-30 години. Това обещават от компанията Space Adventures, която организира полети до Международната космическа станция (МКС).

Ще започнем с Луната, а след това навярно и с Марс. Това ще стане след 20-30 години, споделя Сергей Костенко, шеф на руското представителство на Space Adventures пред Риа Новости.

Ролята на частния бизнес и частните космически проекти ще нараства. И в момента някои американски компании създават кораби за орбитални полети и макар да се поддържат от НАСА, инициативите са частни.

Според представителя на Space Adventures, появата на частни космически кораби и орбитални хотели ще намали цената на пътуванията в околоземна орбита няколко пъти – от $40-60 млн. в момента до $15 млн.

При такива цени ще има не единици, а десетки желаещи, смята Костенко. Корабите от ново поколение ще бъдат многоразови – т.е. ще извършват многократни мисии. Така например, Dragon или Boeing ще летят по два-три пъти в година.

Пазарът няма да се изчерпи, а ще нараства. Това ще доведе до създаване на повече кораби и цените за космически пътувания ще паднат, прогнозират от Space Adventures.

Коментар