Научният съвет на ERC ще заседава в София

София ще е домакин на 35-то редовно заседание на Научния съвет на Европейския научноизследователски съвет (ERC), висш ръководен орган на специфичната програма „Идеи” на Седма рамкова програма. Заседанието ще се проведе на 26 и 27 април по покана на Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката.

 

Очаква се министърът да потвърди ангажимента на България към научните изследвания, основен инструмент за изграждане икономика на знанието, съобщи МОМН.

Европейският научноизследователски съвет е първият паневропейски орган за финансиране на авангардни научни изследвания. ERC оказва подкрепа на най-добрите изследователи, провеждащи изследвания на „границата на познанието” във всички научни области. Съветът цели да осигури условия за работа и развитие на най-добрите умове чрез финансова подкрепа за високорискови, но новаторски и авангардни научни идеи. Основен критерий при подбора на проектите е научната изключителност.

Научният съвет се състои от 22-ма независими европейски експерти от всички научни области. Съветът разполага с автономия при вземането на решенията си за финансиране на проектите, като по този начин гарантира за тяхното качество и потенциал за постигане на значими научни резултати.

Безвъзмездната финансова подкрепа е насочена към изследователи от всички възрасти и от всички страни, провеждащи изследвания, в която и да е научна област.

В София ERC ще представят възможностите за участие в конкурсите по програма „Идеи”, а наши учени ще споделят добрите национални практики. Целта на събитието е да насърчи както талантливите млади учени, така и изявените български изследователи към по-активно участие в конкурсите на програмата.

Участието в информационното събитие е безплатно, но поради ограничения капацитет на залата, всички желаещи следва да се регистрират в срок до 21 април на имейл: m.glavcheva@mon.bg.

Коментар