Облаците над HTC се сгъстяват

Акциите на HTC паднаха с 6%, след съобщение от компанията за смяна на финансовия директор. Спадът се дължи и на новината, че конкурентът Samsung ще пусне скоро смартфона Galaxy S III.

На мястото на Уинстън Йънг HTC назначава за финансов директор Чиа-Лин Чанг, който по-рано работеше в тайванското поделение на Goldman Sachs и в Motorola, предаде Ройтерс.

HTC не разкрива причините за смяната. Споменава се единствено, че Йънг ще заеме важен пост в отдела за корпоративно развитие.

В последно време позициите на HTC на пазара за смартфони отслабнаха значително под натиска на Samsung и Apple. Тайванската компания не може да се похвали и с добри финансови резултати – вече две тримесечия бизнесът й е по-слаб от прогнозите.

Когато една компания сменя финансовия си директор, това означава, че тя изпитва трудности в производството или финансовата сфера, коментират от Masterlink Investment Advisory.

Същевременно над HTC надвисва още една заплаха и то по-рано, отколкото се очакваше – това е новият Samsung Galaxy S III, който ще намали шансовете на компанията да удържи позициите си на пазара за смартфони. Корейският гигант ще представи устройството от трето поколение на 3 май в Лондон.

Коментар