Чакат се три основни издания на Windows 8

Microsoft ще пусне три основни издания на операционната система Windows 8. Това ще бъдат версиите Windows 8, Windows 8 Pro и Windows RT, като така броят на изданията спрямо Windows 7 ще бъде намален.

 

Windows 8 e базовата версия, предназначена за крайни потребители на x86 системи. На бизнес клиенти Microsoft ще предложи версия Pro, която предлага допълнителни функции за организиране на ИТ инфраструктурата. Windows 8 RT ще работи устройства с ARM процесори.

Освен базови функции Windows 8 Pro поддържа виртуализация, кодиране, разширени възможности за управление на РС и други характеристики, става ясно от официално съобщение в блога на компанията.

Windows 8 и Windows 8 Pro ще бъдат достъпни в 32- и 64-битови версии. Цените на различните издания все още не са обявени от Microsoft.

Windows RT е предназначена за работа на устройства с ARM процесор, каквито са повечето таблети днес. Версията ще включва оптимизирани за ARM издания на Microsoft Word, Excel, OneNote и PowerPoint.

Възможно е освен на таблети Windows RT да работи на десктопи и ноутбуци с ARM процесори. Във всички случаи системата ще се инсталира предварително на устройствата.

Microsoft все още не е обявила датата за пускане на Windows 8 на пазара. Според неофициалните информации до момента, финална версия на новата ОС ще излезе през октомври.

Коментар