RIM има най-сигурната мобилна ОС

BlackBerry OS e най-сигурната мобилна операционна система, сочат резултатите от изследване на Trend Micro. Платформата на RIM е най-защитена от зловредни атаки, с голяма преднина пред конкурентите.


Смартфоните BlackBerry работят под управление на най-сигурната мобилна ОС, твърди TrendMicro
 

Анализът на Trend Micro стъпва на критерии като наличие на вградена защита, възможности за оторизация, защита на приложенията, вградена защитна стена (firewall), възможност за изчистване на устройството от вредни програми и др.

В крайното класиране Blackberry 7 OS получава 2,89 точки. На второ място е платформата Apple iOS със 1,7 точки, следвана от Windows Phone, която събира 1,61 точки.

Най-слаб резултат е показала Android – 1,37 точки, но за сметка на това платформата на Google e най-популярна сред смартфоните.

Според експертите, BlackBerry държи лидерска позиция, тъй като разполага с професионални технологии за защита на информацията, механизми за управление на устройствата на корпоративно ниво, както и с възможности за гъвкави настройки, вкл. на сигурността.

iOS на Apple пък има предимство, че не поддържа включване на външни памети към iPhone и iPad. Специалистите считат Android за най-уязвима към зловредни програми.

Коментар