Аsus P1 – чудесен спътник в презентациите

Хората, които често пътуват, за да обучават или презентират, знаят колко важно е да имат удобно средство за визуализация. Да се отпечатват презентациите на стотици хартиени листа е непрактично и неекологично, а да се въртят слайдове върху екрана на ноутбука не е ефективно при аудитория, надвишаваща повече от двама души. Направо да си го кажем – не е представително.

Универсалното решение за такива случаи е мини проекторът. Той лесно се пренася, силата на лъча в повечето случаи е достатъчна, за да не изисква специални условия, а разделителната способност е в рамките на необходимото. Слагаме акцент върху мобилността и „мини“. Защото обичайните проектори са доста обемисти на фона на съвременните устройства, които са и източници на изображение.

Сравнете сами – типичният смартфон тежи около 150 грама и без проблем потъва в джоба, докато масовите проектори са с тегло около 3 кг или около 20 пъти повече и заемат сериозно място в чантата. За мобилността им пречат и силно чувствителните към сътресения лампи, които на всичкото отгоре са и скъп консуматив.

С развитието на светодиодните (LED) източници на светлина се роди нов клас проектори – пико проекторите. Може на български терминът да звучи малко смешно, но благодарение на компактните си излъчватели, пико проекторите имат малки размери, леки са и животът на лампата им е многократно по-висок от този на стандартните проектори с нажежаема жичка. Друга причина, поради която привличат фенове е, че светодиодните излъчватели не съдържат живак. Съвсем в духа на тенденциите за екосъобразност  и безвредност за хората.

На всички тези приятни характеристики отговаря мини проекторът Asus P1. Устройството има приятен дизайн и добра ергономика. Съчетанието от качествена пластмаса с хромирани елементи, познато от ноутбуците на компанията, прави Р1 разпознаваем за почитателите на марката. Но не това е важното.

P1 стартира бързичко – след включването на два кабела – захранващ и информационен (захранващия е идентичен с този на ноутбук – нещо особено практично, когато трябва да носите със себе си и двете устройства), натискате копчето и след няколко секунди проекторът е готов. Няма го досадното чакане за загряване на лампата, както и още по-досадното за изстиването й.

След тази проста операция ставате свидетели на появата на голям правоъгълник върху стената, чиито параметри удобно се настройват от интуитивно меню. Бутоните за навигация са разположени върху горната част на проектора, натискат се леко и не е необходимо да придържате  проектора, за да не се размества изображението. Приятно изненадва и една екстра, която Asus са се сетили да добавят – проекторът има краче-стойка за повдигане, а при изваждането й, се задейства автоматична корекция на трапецовидността на изображението – изключително практично.

Качеството на изображението е добро. Разделителната способност е HD – 1280×800. Ако решите да гледате филми, няма да съжалявате. Никакви забележки в качеството на изображението дори при интензивни кадри. Допълнително удобство е и малкото разстояние за проектиране – един метър е достатъчен, за да имате 40-инчово изображение върху екрана. Това дава предимството да презентирате дори в малки помещения, а и не е необходимо да разчиствате голямо пространство пред лъча.

Някои биха сметнали за недостатък шумът при работа на P1. Практически през цялото време охлаждащият вентилатор работи на пълни обороти, въпреки че корпусът е добре вентилиран, а и самото устройство външно не се загрява до повече от 40 градуса. Вероятна причина за това е яркостта от 200 лумена, която от своя страна е много добро постижение за толкова компактен корпус.

Един микро HDMI куплунг би бил изключително на място при такъв мини проектор, но може би следващия път, а Asus? За момента  P1 разполага с S-video и D-SUB 15 pin конектори.

Какъв е изводът ли? Препоръчваме Asus P1 за всички, които се нуждаят от мобилно презентационно устройство –  с теглото от само 415 грама и прекрасни мултимедийни възможности той е отличен техно спътник.

Николина Филипова

Николина Филипова

Коментари по темата: „Аsus P1 – чудесен спътник в презентациите”

добавете коментар...

  1. Admin

    чупи-купи, дръж се прилично, че става играчка-плачка. 🙂

  2. чупи-купи

    Понеже се дразня като изчета 2 екрана със внимателно поднесена информация която е за друга целева група потребители **********

Коментар