КЗК санкционира за картел при касовите апарати

Комисията за защита на конкуренцията санкционира 4 дружества за картелно споразумение на пазара на касови апарати. Наложените глоби възлизат на 503 280 лв. за Датекс АД, 155 844 лв. за Дейзи Технолоджи” ЕООД, 82 512 лв. за „Тремол” ООД  и 257 928 лв. за „Елтрейд” ООД.

КЗК установява, че ответните дружества са нарушили правилата на конкуренцията, като са предприели координирани действия по едновременно и регулирано увеличение на цените за крайни клиенти на електронни касови апарати с фискална памет и фискални принтери.

Комисията образува производството в края на 2009 г., в отговор на сигнал и публикации в медиите относно едновременното поскъпване през същата година на всички модели касови апарати, предлагани от български производители. КЗК твърди, че поведението на страните доказва съществуването на забранено споразумение и/или съгласувана практика по смисъла на чл. 15, ал. 1, ЗЗК.

Извършеният фактически и пазарен анализ показа, че от 01 януари 2005 г. до първото тримесечие на 2010 г. ответните дружества са предприели две основни изменения на провежданата от тях ценова политика, което е довело до общо повишаване на цената на почти всички предлагани от тях КА и ФПр.

Едновременно от 4-те дружества са били увеличени цените на касовите апарати и касови принтери през февруари 2008 г. и през април 2009 г., което показва, че между компаниите съществуват форми на координация и сътрудничество, обединени от обща антиконкурентна цел.

Доказателства за наличието на контакти между страните се откриват и в кореспонденция между отделни дружества и преди 2005 г., предмет на която са отново цените на КА и ФПр, както и прилаганите отстъпки към дистрибуторите, участието в търгове за възлагане на обществени поръчки, пазарите, на които осъществяват дейност, и конкурентните условия на тях.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Коментари по темата: „КЗК санкционира за картел при касовите апарати”

добавете коментар...

  1. profinance.bg

    Нови касови апарати имащи връзка с нап можете да разгледате на “http://www.profinance.bg/”

  2. СДа

    КЗК за пореден път доказват че пълни безхаберници.
    те хубаво са ги глобили, ама то все едно дадеш 20 лева за да черпиш КАТ-аджията

    никога няма да се оправим…

Коментар