Eutelsat готви сателитна интернет услуга за Европа

Нова интернет услуга подготвя европейският сателитен оператор Eutelsat, като се очаква тя да стартира през юни тази година. Услугата ще доставя широколентова връзка на потребителите, живеещи в региони, където не може да се достави или още няма предлагане на достъп до интернет чрез фиксирани линии.
Цените на сателитната услуга ще са сравними с тези на традиционните услуги за широколентови мрежи, според информация от оператора. Сателитният достъп обаче ще достигне райони, където ниската гъстота на населението досега не е позволила да се инвестира в предлагане на подобни услуги.

Eutelsat е разработил системата съвместно с компаниите Viasat, която доставя сателитната технология за предаване на данни, и Skylogic – широколентов оператор. Проектът използва сателита на Eutelsat Hot Bird 6, който ще предава данните, а Skylogic ще доставя точка на достъп на сателита в централния хъб в Торино.

Разработването на технологията идва след скорошно съобщение на Inmarsat, че ще предлага широколентова сателитна услуга на потребителите, която по план трябва да стартира през юни.
Потребителският пазар за сателитни широколентови услуги се оформя в "предизвикателните" географски райони в Европа, посочват от Eutelsat. Подобна услуга вече се предлага в Северна Америка от WildBlue Communications, като от стартирането си през 2005 година досега вече се използва от над 100 000 потребители.

Услугата на Eutelsat ще покрива Европа и Средиземноморския басейн и първоначално ще включва Германия, Португалия, Испания и Швейцария.

Коментар