Антипиратска акция в Пазарджик

Полицейска акция в Пазарджик предотврати разпространението на нелицензиран софтуер, съобщиха от Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС).

Служители на Териториалното звено „Борба с организираната престъпност” (ТЗБОП), със съдействието на СИБС, проведоха вчера специализирана проверка в офиса на асемблаторската фирма „Л.” ЕООД. Изет е клиентски компютър с инсталирани копия на програми на компании – членки на СБИС, за които не са били предоставени необходимите доказателства, удостоверяващи тяхното законосъобразно придобиване и разпространение от страна на фирмата.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТЗБОП – гр. Пазарджик за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс.

Това е поредната акция на правоохранителните органи в страната, извършена два дни след друга такава проверка на асемблаторска фирма в гр. Бургас. Съвместните усилия на полицията и СИБС са фокусирани към противодействие на порочните търговски практики, при които търговците прехвърлят отговорността от използването на нелицензиран софтуер върху своите клиенти, закупуващи от тях асемблирани компютърни системи, посочиха от сдружението.

От СИБС напомнят, че разпространението на нелицензиран софтуер влияе негативно не само върху защитата на правата върху интелектуална собственост, но засяга също така правата на потребителите, както и правилата на лоялната конкуренция между търговците от ИТ сектора.

по темата: „Антипиратска акция в Пазарджик”

добавете коментар...

  1. maxobg

    колко ли струва на данъко платците тоя клиентки компютър "иззет" от ТЗБОП-ците

Коментар