Apple хвърли сянка на съмнение върху Грийнпийс

Между Apple и Грийнпийс се води нещо като война. Еко организацията често критикува ИТ гиганта от Купертино за „мръсните” центрове за данни, които разчитайки на електроенерия, получавана от изгаряне от въглища, благоприятстват глобалното затопляне.

В частност, под ударите на Грийнпийс попада известният iDataCenter в Северна Каролина. Според доклад на организацията, центърът ще консумира 100 мегавата. Apple обаче не споделя тази оценка – от Купертино твърдят, че консумацията е само 20 мегавата.

Разминаването в оценките повдига сериозния въпрос може ли да се вярва на изследванията на Грийнпийс, пише datacenterknowledge.com. Много пазарни наблюдатели изказват подобни съмнения. От друга страна обаче, компаниите не винаги дават точна информация за енергийното захранване на своите центрове за данни.

В доклада „Колко чист е вашият облак?” експертът на Грийнпийс Гари Кук твърди, че 20-мегаватовите слънчеви батерии и 5-мегаватовите топлинни клетки ще осигурят само 10% от енергийните нужди на iDataCenter. Това означавало, че Apple използва „зелените” източници на енергия единствено с демонстрационна цел.

Apple, разбира се, не е съгласна с подобно твърдение. По оценки на компанията, слънчевите и горивните клетки покриват 60% от потребностите от електроенергия на iDataCenter. Освен това новият център на Apple в Прайнвил, Орегон ще използва изключително енергия от възобновяеми източници.

Инвестициите в iDataCenter възлизат на 1 милиард долара. Позовавайки се стандартната практика в отрасъла, Гари Кук твърди, че на всеки мегават мощност на центъра за данни съответстват 15 милиона долара инвестиции в сървърно оборудване. По такъв начин само захранването на сървърите в iDataCenter възлиза приблизително на 66 мегавата.

Оценката на Грийнпийс за 100 мегавата се получава, като се вземе предвид средният коефициент за енерегийна ефективност на центровете за данни – PUE. Според Apple обаче, Гари Кук не отчита факта, че разходите за слънчеви и горивни клетки също влизат в инвестицията от 1 милиард долара.

Apple твърди също, че оценката на Кук за дела на сървърните инвестиции в общата сума на разходите е завишена. iDataCenter е нетипичен център за данни – от общо 46500 кв.м площ на центъра залата за сървъри заема само 17100 кв.м. Останалите площи на iDataCenter са заети от механични и електрически системи, както и от офисни помещения.

Несъмнено споровете между Apple и Грийнпийс ще продължават. Оценките на двете страни се различават драстично, което навежда на мисълта, че истината е някъде по средата.

Коментар