Приключи състезанието по компютърни мрежи

Стефан Николаев Николов от НПМГ "Акад. Л. Чакалов", лицей към СУ "Св. Кл. Охридски", спечели първо място на националното състезание по компютърни мрежи за ученици, което се състоя на 21-22 април. За осма поредна година във ФМИ на Софийския университет се събраха над 70 ученици от цялата страна, като голяма част от тях са курсисти в академии в страната, други изучават мрежови технологии като част от програмите на училищата, а трети самостоятелно изучават компютърни мрежи.


Победителите в осмото национално състезание по компютърни мрежи

Събитието се организира от Министерство на образованието, младежта и науката, Софийски университет „Св. Климент Охридски”- Факултет по математика и информатика (ФМИ) и Българската асоциация на мрежовите академии (БАМА). Тази година имаше 2 втори и 2 трети места и предвид оспорвания характер на състезанието организаторите решиха да отличат общо 5 призьора.

На двете втори места се класираха Андрея Иванов Костов от Технологическо Училище Електронни Системи и Даниел Борисов Борисов от Държавна търговска гимназия "Димитър Хадживасилев", Свищов. Трети места заеха Ева Любомирова Ангелова от НПМГ "Акад. Л. Чакалов" и Деян Ангелов Геновски от Технологическо Училище Електронни Системи.

Състезанието се проведе в два кръга –  теоретичен тест за всичките ученици от цялата страна и практически казус на PacketTracer (софтуерен симулатор, разработен от Сиско) за 18-те финалисти. За подготовката на теоретичния тест и практическия казус специалистите от ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски” ползваха материали от програмата “Сиско мрежова академия”.

Освен предметни награди победителите получават и едногодишна стипендия за следващата учебна година от МОМН, съгласно Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Дванадесетокласниците сред призьорите, които завършат с отличен успех, получават право да се обучават без кандидат-студентски изпит във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“.

Българските състезатели бележат изключителни успехи и на международните състезания по мрежи през последните години – завоювани първо място отборно през 2011 г., първо и второ място през 2008 г., трето място през 2007 и 2009 г. Според IDC до 2015 г. се очаква, че 90% от работните места във всички сектори ще изискват ИТ умения.

по темата: „Приключи състезанието по компютърни мрежи”

добавете коментар...

  1. Gloria

    :)) Анонимния, като сме технически грамотни на състезание за ученици ли да ходим? хах!

  2. анонимно

    Хубаво щеше да е да публикувате и примерно някоя задача от състезанието. Все пак това е texhnews и почти всички (да не кажа всички) читатели тук са технически грамотни и подобна информация би им била интересна.

Коментар