Новите Ivy Bridge вече са на пазара

Intel пусна 13 четириядрени процесора i5 и i7 от семейството Ivy Bridge, предназначени основно за настолни компютри. До края на пролетта ще излязат двуядрени процесори за ултрабуци.

 

Новите чипове са произведени по 22-нанометров процес и предлагат с 20% по-висока производителност при аналогично понижаване на енергийната консумация, съобщи производителят.

Процесорите Ivy Bridge използват т.нар. 3D транзистори (Tri-Gate). Новата архитектура позволява увеличаване на производителността и подобряване на енергийната ефективност при запазване на физическите размери на чипа.

По оценки на Intel, производителността на 22-нанометровите транзистори Tri-Gate е по-висока с 37%, отколкото при планарната 32-нанометрова структура.

Ivy Bridge са и първите процесори на Intel с вградена поддръжка на USB 3.0, която по-рано се реализираше с помощта на контролери от външни компании. Налична е също поддръжка на интерфейса Thunderbolt за високоскоростно предаване на данни.

Интегрираната графична подсистема HD 2500 или HD 4000 поддържа екрани с голяма резолюция и обезпечава средно ниво на детайлизация за съвременните игри, отбелязва Intel.

Три завода на Intel ще произвеждат новите процесори, за да бъде задоволено търсенето. Компанията планира да построи още един  завод за Ivy Bridge.

Коментар