IP системите и “облакът” сливат личен и професионален живот

Границата между личното пространство и служебните задължения все по-осезаемо се размива и технологиите са призвани да направят възможен „двойственият” живот на съвременните хора – лесен и безпроблемен. Новите технологии за информация и забавление (т. нар. infotainment – съчетание от information, информация, и entertainment, забавление) в съчетание с „облачните” системи създават нова технологична реалност, в която изгрява и новият образ на някои утвърдени ИТ компании, особено от „мрежовия“ сегмент. Доскоро познати като създатели на масово използвани маршрутизатори и суичове за бизнеса, днес тези компании правят кибернетичния живот на отделните хора истински виртуален и истински онлайн.

„Два свята, един живот” – е новият девиз на D-Link – ИТ фирма, позната у нас предимно с мрежови продукти. „Ние всички имаме личен живот, дом, семейство, деца – но в същото време всеки от нас е служител, работник, бизнесмен“, казва Андре Пащернак, директор продажби и маркетинг в D-Link Европа. Затова не е чудно, че днес компанията набляга на IP видеокамери и решения за домашно забавление.

IP видеокамери и наблюдение

Защо й е на мрежова фирма да прави видеокамери?! Отговорът е прост: в комбинация с „облака” те изстрелват личното пространство онлайн, при това контролирано и сигурно.

С въпросните IP видеокамери човек може да наблюдава дома си и да знае какво се случва там във всеки момент. Самите камери са лесни за инсталиране. Те са на принципа „готов от кутията” и са направени така, че да се извадят от опаковката и да се сложат на стената без нужда от настройване и конфигуриране. „За потребителите технологията трябва да е максимално опростена и лесна за използване“, отчита Пащернак. Вярно е, признава той, че има технологични любители, които обичат сами да настройват техниката си, но останалите не бива да имат грижа за конфигурирането.

След това, благодарение на „облачен” уеб-портал mydlink.com, поддържан при Amazon.com, собственикът на камерата може да наблюдава дома си от всяка точка на земното кълбо, където има интернет връзка. Заедно с големите производители на мобилни устройства и софтуер D-Link е разработила приложение, чрез което видео-потокът от камерите да се наблюдава върху iPhone, Android устройства и всякакви други джобни „джаджи“, които са достатъчно масови, за да има кой да поиска да гледа дома си през тях.

Информация и забавление в дома

От друга страна на фокус за D-Link е и т. нар. infotainment – съчетание от information, информация, и entertainment, забавление. Фирмата е разработила мултимедийни устройства тип „кутия за всичко”, чрез които всеки човек може да съхранява своите снимки, записи и видеоклипове – въобще всякаква мултимедия – и да ги гледа на домашния си телевизор, на смартфона си или таблета си, а също така и да ги „стриймва” в интернет, за да ги сподели с приятелите си. Така всичката лична информация и забавления са достъпни навсякъде, по всяко време и без значение какво устройство се ползва. Мрежовата технология, която доскоро беше в центъра на вниманието в продуктовата гама на D-Link, сега е „невидима” за потребителя.

Къде е сигурността

Всички тези удобства обаче неизбежно поставят въпроса за сигурността. Нима някой притежател на IP видеокамери като описаните по-горе би искал домът му да стане видим за потенциални крадци? Сигурността е в ръцете на самите потребители, категоричен е Пащернак.

Самата фирма-производител е направила каквото е необходимо за продуктите си. В тях са вградени всички познати системи за защита – автентификация, критптиране и т.н. Но ако човек използва кратка и лесна за отгатване парола, никой не може да му гарантира сигурността, добавя топ-мениджърът от D-Link.

Не само за развлечение, но и за работа

Забавленията и видеонаблюдението безспорно са приятни за отделния човек, но за бизнес трябват по-други технологии. За онези, които правят бизнес, лесните за инсталиране видеокамери и IP-видеонаблюдението трябва да са малко по-сложна система с малко повече възможности. Затова се появяват видеокамери, които могат дистанционно да се командват – да се завъртат, да се фокусират в конкретни точки, да активират устройство за видеозапис при регистрирането на движение. Възможно е да се управляват множество камери едновременно, като остава и възможността образът да се предава онлайн и да се наблюдава върху каквото и да било мобилно устройство.

С това D-Link настъпва към света на интелигентните мрежи на бъдещето, в които ще е възможно не само отдалечено наблюдение, но и дистанционно активиране на уреди и устройства дори и извън света на високите технологии – осветителни тела, климатици, а защо не и перални и хладилници.

За да има кой да го направи реалност

За разлика от домашния потребител, който монтира камерата си сам, един бизнесмен надали би се занимавал с инсталиране на видеокамери, дори и монтажът им да е лесен. Неговата работа е да гледа основния си бизнес. Затова във всяка страна, където присъства, D-Link има партньорски фирми – инсталатори. Техните служители преминават редовни обучения и тренинги, което е нещо обичайно за големите компании и партньорските им мрежи, но за да ги насърчи да работят добре, D-Link е разработила програма за стимули, която никой друг технологичен доставчик не е правил досега.

На фирмите инсталатори се открива сметка с дебитна карта. Всеки продаден продукт D-link носи на фирмата определен брой бонус-точки. Те обаче могат да се материализират във вид на пари в сметката. Така при натрупване на определена сума, т.е. определен брой точки, фирмата-инсталатор може да организира вечеря или парти за служителите си и да плати с натрупаната сума по сметката. Няма отчети към фирмата-производител, забавени плащания, фактури и др.

Коментар