Обучения по безопасен интернет в страната

Експерти от Националният център за безопасен Интернет проведоха обучения във Враца, Шумен и Силистра. Включиха се над 60 младежи и над 35 професионалисти, които работят в подкрепа на безопасната и отговорна употреба на интернет и мобилните технологии сред децата и младите хора, съобщиха от центъра.

Във Враца екипът проведе двудневно обучение с представители на местните училищни съвети по покана на Младежкия информационно-консултативен център в града. Младежите на възраст между 12 и 19 години научиха за рисковете в Интернет и методите за тяхното противодействие. В обучението беше включена и подготовка за работа с връстници по типични проблеми, с които се сблъскват тийнейджърите онлайн. В заключителната част младежите представиха обучения по собствен дизайн: викторина, ролева игра и форум театър. Успешно преминалите курса получиха сертификати.

Втората спирка на експертите беше Шумен, където по покана на Центъра за социални услуги и с участието на МИКЦ те се включиха в открит урок по безопасен интернет за младежи на възраст между 15 и 19 години. В рамките на 2 часа 45 ученика от различни училища и гимназии бяха запознати с онлайн-капаните при игра, общуване и пазаруване онлайн, както и с вариантите за тяхното предотвратяване.

В Силистра експертите от центъра за безопасен интернет и консултанти от Българската линия за онлайн безопасност (БЛОБ) към Асоциация Родители проведоха двудневно обучение на професионалисти по методиката „Превенция на реално и виртуално насилие чрез интерактивно обучение в училище”. Учители, педагогически съветници, обществени възпитатели и представители на ЦОП и МКБППМН се запознаха с метода на работа и теоретичната рамка, на която е базиран подходът. Преминалите обучението професионалисти получиха сертификати, както и методическите наръчници на курса, който ще започнат да прилагат в училищата в града.

Националният център за безопасен Интернет планира през следващите месеци още обучения на младежи и професионалисти в страната и в София.

Коментар