Стартира облачната услуга Google Drive

Google представи официално облачното хранилище Google Drive. Потребителите на новата услуга получават безплатно по 5 GB дисково пространство за съхранение на документи, видео, снимки, музика и други файлове, достъпни от всяко устройство.

Google Drive е тясно интегрирана с останалите услуги на интернет гиганта. Така например, към Gmail адреси могат да се изпращат връзки към файлове в облачното хранилище, а снимки и видео от него се зареждат веднага в акаунтите на социалната мрежа Google+.

Достъпът до Google Drive става през уеб базиран интерфейс, както и с помощта на специално приложение за Windows, Mac OS X и Android, а скоро и за iOS.

В момента услугата все още не е достъпна за всички потребители. Базовият капацитет от 5 GB може да бъде увеличен до 25 GB срещу такса от $2,5 на месец, до 100 GB за $5 или до 16 TB за $800.

Google Drive ще конкурира услуги като iCloud от Apple, SkyDrive на Microsoft и популярната Dropbox. Наскоро последните две услуги бяха обновени, в очакване на своя нов конкурент.

Коментар