Всеки пети Mac заразен с Windows вирус

Всеки пети Mac компютър е инфектиран с някакъв тип Windows вирус. Същевременно, само 1 от 36 епълски компютъра е заразен с вирус написан специално за операционната система Mac OS, разкри проучване на Sophos.

 

Зловредните Windows програми, на свой ред, не винаги са опасни за Mac OS X, а просто бездействат в спящ режим. Подобни вируси обаче могат лесно да бъдат копирани на външен носител и при първа възможност да заразят Windows PC-та.

Установено е също, че само 2,7% от компютрите на Apple са заразени с опасни вируси, които са способни да повредят системата Mac OS X и личните данни на потребителите. Около три четвърти от тези компютри са жертва на вируса Flashback, който използва уязвимост в Java.

Apple пусна обновление на сигурността, което отстранява Flashback, в резултат на което броят на заразените компютри рязко намаля. Но въпреки това към 16 април броят на инфектираните Mac компютри е бил около 142 000.

Изследването на Sophos се базира на данни от 100 000 компютъра Mac, на които е установен софтуер Sophos Anti-Virus.

по темата: „Всеки пети Mac заразен с Windows вирус”

добавете коментар...

  1. Yoda

    Това само някой, който никога не е пипвал Маc може да го съчини. Първо – новината е, че на всеки пети Маc е бил открит изпълним файл, който ако попадне и бъде стартиран под Windows, ще го зарази. На самата Мас машина, файлът е абсолютно безвреден – не "не винаги", а никога, посмъртно. Такъв файл просто не може да бъде стартиран на един Мас компютър. Той не е бездействащ в някакъв "спящ" режим, а просто един файл, който не става за нищо. Той не може да се копира сам на никакъв външен носител, ако потребителя не го копира целенасочено и умишлено. След това, хипотетично, той би трябвало да го стартира ръчно под Windows, за да настъпи заразяване на последния. Така че Мас компютрите нито са заразени, нито инфектирани е Windows вируси, да не говорим, че в съобщението последните бяха определени като "зловреден софтуер", което включва широк спектър от вредни програми, не само вируси.

Коментар