Трето поколение Core процесори надминава очакванията на Intel

Intel въвежда четириядрени Core процесори от трето поколение, които ще повишат драматично компютърното изживяване както за геймъри и медийни ентусиасти, така и за масовите потребители. Новите чипове са първите в света, произведени по 22-нанометровата транзисторна технология 3-D tri-gate на Intel, която заедно с подобрения в архитектурата осигурява до два пъти по-висока 3-D графична и HD производителност в сравнение с предишното поколение чипове на Intel.

Всички неща, които хората обичат да правят на своите компютри – от създаване и редактиране на видео и снимки, през сърфиране в мрежата, до гледане на филми или игра на масови компютърни игри – сега ще са по-бързи, с по-чист образ и още по-реалистични, обещава Intel. С 20% e подобрена производителността на процесора, а освен това са налични и нови технологии, които ускоряват потока на данни от и към чипа.

В идните месеци ще излязат допълнителни версии от третото поколение Core процесори, които ще дадат мощност на нова вълна от устройства – от ултрабук компютри до сървъри и интелигентни системи в сектора на търговията на дребно, здравеопазването и други индустрии.

“Нашите инженери надминаха очакванията ни, като успяха да удвоят медийната и графична производителност спрямо най-добрите процесори, които сме създавали до момента”, коментира Кърк Скоуген, вицепрезидент на Intel и генерален директор на PC Client Group.

Подобренията в производителността на новите процесори се дължат отчасти на първата по рода си триизмерна структура на новите транзистори на Intel. Досега персоналните компютри, сървърите и другите устройства използваха само двуизмерни (2D planar) транзистори. Добавянето на трето измерение позволява на Intel да увеличи гъстотата на транзисторите, с което добавя повече възможности на всеки квадратен милиметър. Безпрецедентната комбинация от процесорна производителност и енергийна ефективност поддържа темповете на технологичния напредък и дава нов живот на Закона на Мур за години напред.

Инженерите на Intel преработиха също така графичната архитектура на 3-тото поколение Core процесори. Промяната, заедно с намаляването на размера на основните транзистори,  ускорява т.нар. “тик-так” модел на Intel. По-рано компанията се придържаше към стриктен “тик-так” модел на работа, при който новият производствен процес (“тик”) се въвеждаше в първата година, а архитектурата на чипа (“так”) се променяше на следващата година. Способността да се ускори пътната карта и да се променят едновременно както архитектурата на чиповете, така и производственият процес, стана възможна благодарение на факта, че Intel едновременно разработва и произвежда своите чипове, а самият метод е наречен Integrated Device Manufacturing.

3-тото поколение Core процесори с Intel HD Graphics 4000 предоставят до два пъти по-добра 3-D графична производителност в сравнение с предишното поколение, което означава повече забавления при игрите, с по-богати детайли при по-висока резолюция. Intel HD Graphics 4000 поддържа Microsoft DirectX 11, OpenGL 3.1 и OpenCL 1.1.

“3-D графичните възможности на 3-то поколение процесори Intel Core представляват една голяма крачка напред за PC игрите”, каза Гейб Нюъл, съосновател и управляващ директор на Valve Software, водещ доставчик на онлайн игри.

Голямото визуално преживяване е повече от просто игра. Онлайн видеото продължава много бързо да нараства и се очаква да формира половината от целия интернет трафик през тази година.  Ключът към видео забавлението е възможността за бързо конвертиране и онлайн споделяне с приятели. С технологията Intel Quick Sync Video 2.0, вградена в новите процесори, хората могат да конвертират своите видеоклипове до два пъти по-бързо, отколкото дори миналогодишните процесори и до 23 пъти по-бързо от компютрите, които са само на три години.

3-тото поколение Core процесори добавя също характеристики за сигурност, включително Intel Secure Key и Intel OS Guard, за да се защитят личните данни и самоличност. Intel Secure Key се състои от дигитален генератор на случайни числа, който засилва алгоритмите за криптиране. Intel OS Guard помага за защита срещу т.нар. „privilege escalation attacks”, при които хакерите дистанционно превземат системата на друг човек.

Тези две функции се присъединяват към възможностите на съществуващите платформи за сигурност като Intel Identity Protection Technology (IPT) и Intel Anti-Theft Technology (AT). Когато се обединят с чипсет Intel 7 Series, новите процесори с IPT могат да направят така, че част от екрана да не се чете от спайуер с функция “защитен дисплей ” – това помага да бъде предотвратено хакване на името и паролата.

Платформите, базирани на 3-то поколение Core процесори, предоставят и по-бързи възможности за трансфер на данни, благодарение на USB 3.0, интегриран в Platform Controller Hub (PCH) от седма серия, и PCI Express 3.0, интегриран в процесора. Тези I/O технологии от следващо поколение позволяват по-големи потоци от данни и минимизиране на прекъсванията.

Системи, базирани на новите четириядрени Core процесори, ще бъдат достъпни още този месец от водещи производители на компютри. Процесорите ще бъдат на разположение и в мрежата за търговия на дребно, както и в каналите за дистрибуция. Допълнителни версии на Core продукти от 3-то поколение за сървъри, интелигентни системи в търговията на дребно, здравеопазването и други индустрии, ултрабуци и преносими компютри ще излязат по-късно тази година.

Коментари по темата: „Трето поколение Core процесори надминава очакванията на Intel”

добавете коментар...

  1. Иван

    Злобейте, който няма пари може само да има злоба и завист. Аз с най-голям кеф на всеки 2 години си сменям изцяло компа с нов. Важното е да се купува и да има средства за разработка на нови модели.

  2. ЦЕцо!!!

    Хуквайте да пазарите Интелетона , както потрбителите на Боклукфона!!! Риклама му е майката)))

  3. Blah

    Решили сте да публикувате маркетингов материал – хубаво. Ама да вземете да оправите заглавието, а?! =надминава= означава, че някой вече е тествал, има конкретни числа и т.н. А вътре в съдържанието предимно шума и обещания със =ще=!
    =ще надмине= ми се вижда по-подходящо… 😉

Коментар